Hülya Avşar

Çarşamba, Mayıs 31, 2000

Hülya’nın güzelliğine bilimsel onay

Hülya Avşar’ın güzel bir kadın olduğunu zaten herkes kabul ediyor. Avşar’ın güzelliğine bir onay da bilim dünyasından geldi. Çukurova Üniversitesi’nden iki profesör, ‘Ortodontide Sefalometri’ adlı bilimsel kitapta Hülya Avşar’ın güzelliğini tescil etti. Profesör Doktor İlter Uzel, ‘Sanatçımızın yüz güzelliği bilimsel anlamda kusursuz çıktı’ dedi.

ÇUKUROVA Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İlter Uzel'in, Hacette Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayhan Enacar'la birlikte yayımladığı ‘‘Ortodontide Sefalometri’’ adlı bilimsel kitapta Hülya Avşar'ın güzelliği bilimsel anlamda da tescil edildi. İki profesör de Türkiye’nin en güzel kadınları arasında gösterilen Hülya Avşar’ın özellikle yüzünün Eski Mısır’dan bu yana bilinen ‘Altın Oran’a tıpatıp uyduğu nu söylediler.

YÜZÜ MÜKEMMEL

Kitabına, Avşar kızını model olarak alan ve bir fotoğrafından yüz hatlarını heykeltraşlar ve mimarlar tarafından da kullanılan ‘Altın Oran’’ tekniğiyle değerlendiren Prof.Dr. Uzel, ‘‘Sanatçımızın yüz güzelliği bilimsel anlamda kusursuz çıktı.

Avşar'ın ağzı, burnu, yanakları, alnı, çenesi ve gözleri tamamen birbirine orantılı yaratılmış.

Afrodit gibi kusursuz bir güzelliğe sahip olduğunu söyleyebilirim’’ dedi.

DOĞADAKİ GERÇEK

İnsanlığın Helenistik çağ heykelleri ve mimariden çağdaş eserlere ya da güzellik tanrıçası Afrodit'ten popüler kültür starlarına uzanan bir çizgide hep ortak bir estetik anlayışı olduğunu belirten Prof. Dr. Uzel, kitabın bir bölümünde de insan vücudundaki organların estetik açıdan birbirleriyle olan oranını ele aldıklarını söyledi.

Eski Mısırlılar'dan buyana bilinen ‘Altın Oran’ ölçüm tekniğinin insan aklından çıkan bir tasarım değil, doğada var olan biyolojik bir gerçek olduğunu belirten Prof.Dr. Uzel, şöyle konuştu:

‘‘Örneğin yaprak damarlarının birbirini izleyişi hep altın oranı vermektedir.

ALTIN ORAN

Uyumlu bir estetiğe sahip insan yüzünde de altın oranların varlığı Leonardo da Vinci, ya da Dürer döneminden beri bilinmektedir. Altın oranlar klinik muayene sırasında bir Altın Pergel'le direkt olarak değerlendirilebileceği gibi, fotoğraf üzerinde de ölçülerek elde edilebilir. Altın Oran'ın belirlenmesi için kullanılan Altın Pergel'in kolları her zaman için Altın Oranı koruyacak şekilde açılır.’’

HÜRRIYET

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home